Wieśniacka sałatka wieśniaka R.

Składniki

  • Młode ziemniaki około 800 g
  • Wieprzowina około 500 g
  • Jogurt grecki o podwyższonej zawartości białka 100 g
  • Sok z limonki
  • Młody szczypiorek
  • Świeża pietruszka
  • Świeża mięta
  • Bułka tarta około 100 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Śliczne kwiatki, bo jeśli się robi wieśniackie jedzenia, trzeba je ładnie przystroić

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, nie obieramy
  • Wieprzowinę kroimy na cieniutkie paski, kostkę
  • Zioła siekamy drobno
  • W czasie gotowania ziemniaków, rozgrzewamy patelnię i przypiekamy dość mocno, nawet bardzo mocno mięso
  • Następnie przekładamy mięso na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu, mięso przekładamy łyżka z dziurami czyli widelcem by trochę tłuszczu zostało na patelni i wtedy wsypujemy bułkę tarta i przypiekamy
  • Wszystkie składniki plus sok z limonki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
  • Nakładamy na talerz sałatkę , finezyjnie układamy jadalne kwiatki i gotowe
  • Wieśniak zrobił wiesniackie żarło
  • Smacznego

Czas przygotowania około 15-20 minut. Porcja dla 3-4 wieśniaków i wieśniaczek.

Wartość odżywcze całości

  • Białko 97 g
  • Węglowodany 222 g
  • Tłuszcze 151 g
  • Kalorie 2629 kcal

🇬🇧

New potatoes about 800 g
Pork about 500 g
Greek yoghurt with an increased protein content of 100 g
Lime juice
Young chives
Fresh parsley
Fresh mint
Breadcrumbs about 100 g
salt
Pepper
Cute flowers, because if you do rustic food, you have to dress them up nicely

Boil the potatoes in salted water, do not peel
Cut the pork into thin strips, cubes
We chop the herbs finely
While cooking potatoes, warm up the pan and toast it quite strongly, even very much the meat
Then we translate the meat into a paper towel to drain the fat, the meat translate the spoon with holes or fork to get some fat left in the pan and then add breadcrumbs and toast
All ingredients, plus lime juice, mix, season with salt and pepper
We put a salad on the plate, delicately arrange edible flowers and ready
The peasant made a hungarian bite
Bon Appetit

Dodaj komentarz