2 porcje. Łącznie 20-25 minut.
Składnik
- 2 piersi z kurczaka, bez skóry
- 2 bułki razowe o niskim IG
- 5 ząbków czosnku
- 1 cytryna + skórka starta z cytryny
- 50 g rukoli
___
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska
- Pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie
- Włóż piersi z kurczaka między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbij dnem garnka
- Porwij bułki na mniejsze kawałki i włóż do malaksera, dodaj obrany i posiekany czosnek, skórkę z cytryny i zmiksuj wszystko na dość drobne okruchy
- Posyp pierś panierką, lekko je przyklepując od obu stron, po czym znów przykryj mięso papierem i ubij garnkiem, żeby wbić w nie okruchy i jeszcze bardziej rozbić mięso
- Rozgrzej patelnię na średnim palniku i wlej na nią oliwę
- Smaż piersi po mniej więcej 3-5 minuty z każdej strony, aż zrobią się chrupiące i złociste z wierzchu i usmażą w środku
- Pokrój je, rozłóż na talerz i dopraw solą i pieprzem
- Na wierzch nałóż rukolę, skrop sokiem z cytryny
- Gotowe
- Smacznego życzą Jamie i R.
- Kalorie 1098 kcal
- Białko 98 g
- Węglowodany 99 g
- Tłuszcze 39 g
🇬🇧
2 chicken breasts, without skin
2 wholemeal buns with a low IG
5 cloves of garlic
1 lemon + lemon peel
50 g of rocket salad
3 tablespoons of olive oil
Sea salt
Freshly ground pepper
Preparation
Insert chicken breasts between two pieces of baking paper and break the bottom of the pot
Tear the buns into smaller pieces and put them in the food processor, add peeled and chopped garlic, lemon zest and mix it all into small crumbs
Sprinkle the breast with a batter, lightly patting it from both sides, then cover the meat with the paper again and beat the pot to crush them in the crumbs and smash the meat even more
Heat the pan on a medium burner and pour olive oil on it
Smash the breasts for 3-5 minutes on each side until they are crispy and golden on the top and fry in the middle
Cut them, spread them on a plate and season with salt and pepper
Put the arugula on top, sprinkle with lemon juice
Finished