Bałaganiarskie bułki z klopsikami poleca Jamie Oliver i R.

4 porcje. Łącznie 20 minut.

Składniki

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 słoiczek zielonego pesto
  • 1 puszka śliwkowych pomidorów
  • 125 g mozzarelli
  • 4 miękkie bułki

___

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól morska
  • Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

  • Czystymi rękami dobrze wymieszaj i ugnieć mięso z połową pesto oraz szczyptą soli i pieprzu
  • Mokrymi dłońmi uformuj z nich 12 kuleczek
  • Obsmaż je na brązowo ze wszystkich stron na nieprzywierającej patelni z 2 łyżkami oliwy ustawionej na dużym ogniu, regularnie wstrząsając patelnią
  • Kiedy klopsiki ładnie się przyrumienią, dodaj na patelnię pomidory, rozdziel je na kawałki drewnianą łyżką, dolej puszkę wody i doprowadź do wrzenia, dopraw sos solą i pieprzem
  • Pokrój mozzarelle na plasterki, ułóż je na klopsikach, przykryj patelnię i zostaw na średnim ogniu na 5 minut, żeby sos zgęstniał
  • W tym czasie podgrzej bułki w tosterze
  • Posmaruj bułki od środka, resztą pesto
  • Nadziej bułki klopsikami z mozzarellą i odrobiną sosu, a resztę podaj w miseczce do zamaczani
  • Smacznego życzą Jamie i Ja

  • Kalorie 2787 kcal
  • Białko 173 g
  • Węglowodany 173 g
  • Tłuszcze 147 g

500 g of lean ground beef
1 jar of green pesto
1 can of plum tomatoes
125 g of mozzarella
4 soft rolls
___

2 tablespoons of olive oil
Sea salt
Freshly ground pepper
Preparation
With clean hands, stir well and bite the meat with half the pesto and a pinch of salt and pepper
With wet hands, form 12 balls with them
Fry them brown on all sides on a non-stick pan with 2 tablespoons of oil set on high heat, regularly shaking the pan
When the meatballs nicely brown, add tomatoes to the pan, cut them into pieces with a wooden spoon, add a can of water and bring to a boil, season with salt and pepper sauce
Cut the slices of mozzarella, place them on the meatballs, cover the pan and leave on medium heat for 5 minutes, make the sauce thicken
During this time, heat the rolls in the toaster
Brush the buns from the inside, the rest with pesto
Hug the meatballs with mozzarella and a little sauce, and put the rest in a bowl to be dipped
Jamie and me wish you a happy meal

Dodaj komentarz