4 porcje. Łącznie 20 minut.
Składniki
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 słoiczek zielonego pesto
- 1 puszka śliwkowych pomidorów
- 125 g mozzarelli
- 4 miękkie bułki
___
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska
- Pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie
- Czystymi rękami dobrze wymieszaj i ugnieć mięso z połową pesto oraz szczyptą soli i pieprzu
- Mokrymi dłońmi uformuj z nich 12 kuleczek
- Obsmaż je na brązowo ze wszystkich stron na nieprzywierającej patelni z 2 łyżkami oliwy ustawionej na dużym ogniu, regularnie wstrząsając patelnią
- Kiedy klopsiki ładnie się przyrumienią, dodaj na patelnię pomidory, rozdziel je na kawałki drewnianą łyżką, dolej puszkę wody i doprowadź do wrzenia, dopraw sos solą i pieprzem
- Pokrój mozzarelle na plasterki, ułóż je na klopsikach, przykryj patelnię i zostaw na średnim ogniu na 5 minut, żeby sos zgęstniał
- W tym czasie podgrzej bułki w tosterze
- Posmaruj bułki od środka, resztą pesto
- Nadziej bułki klopsikami z mozzarellą i odrobiną sosu, a resztę podaj w miseczce do zamaczani
- Smacznego życzą Jamie i Ja
- Kalorie 2787 kcal
- Białko 173 g
- Węglowodany 173 g
- Tłuszcze 147 g
500 g of lean ground beef
1 jar of green pesto
1 can of plum tomatoes
125 g of mozzarella
4 soft rolls
___
2 tablespoons of olive oil
Sea salt
Freshly ground pepper
Preparation
With clean hands, stir well and bite the meat with half the pesto and a pinch of salt and pepper
With wet hands, form 12 balls with them
Fry them brown on all sides on a non-stick pan with 2 tablespoons of oil set on high heat, regularly shaking the pan
When the meatballs nicely brown, add tomatoes to the pan, cut them into pieces with a wooden spoon, add a can of water and bring to a boil, season with salt and pepper sauce
Cut the slices of mozzarella, place them on the meatballs, cover the pan and leave on medium heat for 5 minutes, make the sauce thicken
During this time, heat the rolls in the toaster
Brush the buns from the inside, the rest with pesto
Hug the meatballs with mozzarella and a little sauce, and put the rest in a bowl to be dipped
Jamie and me wish you a happy meal