3 porcje. Łącznie 20 minut.
Składniki
- 250 g makaronu fusilli
- 175 g gorgonzoli
- 1 cykoria czerwona u mnie żółta (dlatego różnica w zdjęciu)
- 2 dojrzałe gruszki
- 50 g łuskanych połówek orzechów włoskich
___
- Pieprz świeżo zmielony
- Odrobina octu winnego
- Odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Ugotuj makaron w średnim garnku osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym go odcedź, zachowaj kubek wody
- Rozpuść ser w misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z makaronem, ostrożnie zdejmij, kiedy ser zrobi się lejący
- W międzyczasie pokrój cykorie na plastry około 1 cm
- Połóż na patelnię na dość dużym grzaniu i przypiekaj około 5 minut, obracając czasami
- Obierz gruszki, przekrój na ćwiartki, wybierz nasiona i pokrój wzdłuż na cienkie paski
- Dodaj na patelnię i większą część pokruszonych orzechów, wlej trochę wody z gotowania makaronu, zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię i zostaw, aż gruszki lekko się skarmelizują
- Wmieszaj na patelnię odcedzony makaron, półpłynny ser, trochę octu i jeśli potrzeba to trochę wody z gotowania makaronu
- Dopraw makaron pieprzem, posyp resztą orzechów i skrop odrobiną oliwą
- Gotowe
- Smacznego życzą Jamie i Ja
- Kalorie 1454 kcal
- Białko 61 g
- Węglowodany 99 g
- Tłuszcze 88 g
250 g fusilli pasta
175 g of gorgonzola
1 red chicory in me yellow (therefore the difference in the picture)
2 ripe pears
50 g shelled halves of walnuts
Freshly ground pepper
A touch of wine vinegar
A touch of olive oil
Preparation
Cook the pasta in a medium pot of salted boiling water according to the instructions on the package, then strain it, keep a cup of water
Dissolve the cheese in a casserole placed over a pot of noodles, carefully remove the cheese when it is poured
In the meantime, cut the chicory into slices of about 1 cm
Put the pan on a fairly high heat and bake for about 5 minutes, sometimes turning
Peel the pears, cut into quarters, select seeds and cut along thin slices
Add to the pan and a large portion of crushed nuts, pour some water from cooking pasta, reduce the temperature, cover the pan and leave the pears slightly caramelized
Stir in the pan, strained pasta, semi-liquid cheese, a little vinegar and if you need some water from pasta cooking
Season the pasta with pepper, sprinkle with the rest of the nuts and sprinkle with a bit of oil
Finished
Jamie and me wish you a happy meal