Lepki kurczak Hoisin poleca Jamie Oliver i R.

2-3 porcje. Łącznie 50-60 minut.

Składniki

  • 4 podudzia kurczaka
  • 5 dymek
  • 2 papryki chili
  • 3 pomarańcz
  • 3 czubate łyżki sosu hoisin

___

  • 1 łyka octu winnego
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • Postaw nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu
  • Zdejmij skórę z mięsa, połóż skórę i podudzia na patelnię i dopraw solą i pieprzem
  • Smaż je, często przewracając, aż tłuszcz wytopi się ze skóry, a kurczak przyrumieni
  • W tym czasie, przytnij dymki, przekrój je na pół i odłóż osobno górne i dolne połówki
  • Usuń gniazda nasienne z chili i pokrój cienko wzdłuż, tak samo pokrój zielone części dymki
  • Włóż chili i zieloną dymkę do lodowatej wody, żeby się zwinęły i zrobiły chrupiące
  • Obierz pomarańcze, pokrój je w poprzek w cienkie krążki i ułóż na talerzu
  • Zdejmij z patelni skórę, a połóż na niej białą części dymki
  • W misce wymieszaj sos z octem winnym i połową tej mikstury posmaruj mięso ze wszystkich stron, smaż je jeszcze około 5 minut
  • Odcedź chili i zielone dymki, rozłóż na talerz, a na wierzchu umieść mięso i usmażoną dymkę
  • Polej wszystko resztą sosu i gotowe
  • Smacznego życzą Jamie i Ja

  • Kalorie 2178 kcal
  • Białko 149 g
  • Węglowodany 72 g
  • Tłuszcze 146 g

Chapter One

2 komentarze Dodaj własny

Dodaj komentarz