Italian ricotta cheesecake 🇵🇱 🇮🇹 u R.

Zapraszam

Sernik na zimno z włoskiej ricotty.

Deser, któż nie lubi do kawy, czy po obiedzie, lub po prostu zjeść coś słodkiego.

Świeże owoce i suszone, były pierwszymi deserami w dziejach ludzkości.

Kraje orientalne używały soku z trzciny cukrowej, do swoich deserów.

W Europie prawdopodobnie miód podkradany dzikim pszczołą był pierwszym z deserów, który później przerodził się w desery.

Na przykład, Rzymianie uwielbiali budynie, kremy i naleśniki.

Średniowieczni rycerze, którzy podczas wypraw krzyżowych do krajów arabiskch, gdzie był już tam znany od dawna cukier trzcinowy, poznali również sorbety i słodkie galaretki owocowe.

Natomiast odkrycie Nowego Świata, wprowadziło do deserów, tak bardzo popularne dziś kakao czy wanilię

Zapraszam na deser, który nie był poprzedzony żadną wyprawą krzyżową i nikt nie ucierpiał przy jego powstaniu.

👥 – 3
⏰ – 30 minut
🥩 – ❌
Tradycyjnie deser to deser nie liczymy kalorii.

Składniki

  • 500 g ricotty
  • 500 g świeżych borówek
  • 6 łyżek Golden syrop
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Skórka z limonek
  • Skórka z pomarańczy
  • Sok z limonki
  • Sok z pomarańczy
  • 200 g mąki migdałowej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Ricotta

  • Ricotte włóż do miski.
  • Dodaj skórki z pomarańczy, limonki, 3 łyżki syropu i ekstrakt waniliowy.
  • Ubij mikserem na puszystą masę.
  • Schowaj do lodówki.

Kruszonka

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Rozpuść masło.
  • Wymieszaj masło z mąką i cukrem.
  • Przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, ugnieć.
  • Włóż do piekarnika na ok. 20 minut.
  • Następnie pozostaw do przestygnięcia i połam na mniejsze kawałki.

Dżem z borówek

  • Połowę borówek zalej pół kubkiem wody w rondelku i zagotuj.
  • Dodaj 3 łyżki syropu, sok z pomarańczy i limonki, gotuj ok. 10 minut.
  • Dodaj resztę borówek i gotuj ok. 5 minut.

Podanie

  • Nakładaj na przemian, kruszonkę, ricottę i dżem.
  • Gotowe.

Smacznego życzy R.

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

Cold cheesecake from Italian Ricotta.

Dessert, who doesn’t like coffee, after lunch, or just eat something sweet.

Fresh and dried fruit were the first desserts in the history of mankind.

Oriental countries used sugar cane juice for their desserts.

In Europe, probably honey stolen from wild bees was the first of the desserts, which later turned into desserts.

For example, the Romans loved puddings, creams and pancakes.

Medieval knights, who during the crusades to the Arabisk countries, where cane sugar was already known there for a long time, also got to know sorbets and sweet fruit jellies.

However, the discovery of the New World has introduced to desserts, cocoa or vanilla, which is so popular today

I invite you for dessert, which was not preceded by any crusade and no one suffered during its creation.

Components

500 g ricotta

500 g fresh blueberries

6 tbsp Golden syrup

2 tbsp vanilla extract

Lime peel

Orange peel

Lime juice

Orange juice

200 g almond flour

100 g butter

3 tablespoons of sugar

Preparation

Ricotta

Put Riccote in a bowl.

Add orange peel, lime, 3 tablespoons of syrup and vanilla extract.

Beat with a mixer until a fluffy mass.

Put it in the fridge.

Crumble

Preheat the oven to 180 degrees.

Melt the butter.

Mix butter with flour and sugar.

Transfer to a baking tray lined with baking paper, knead.

Put in the oven for about 20 minutes.

Then leave to cool and break into smaller pieces.

Blueberry jam

Pour half blueberries in half a cup of water in a saucepan and bring to the boil.

Add 3 tablespoons of syrup, orange and lime juice, cook for about 10 minutes.

Add the rest of the blueberries and cook for about 5 minutes.

Servis

Apply alternately crumble, ricotta and jam.

Finished.

Enjoy your meal R.

4 komentarze Dodaj własny

  1. Lali pisze:

    🤤

    Polubione przez 1 osoba

    1. Dziękuję 😉 😁

      Polubienie

Dodaj komentarz