Bucatini all’amatriciana 🇮🇹 u R.

Zapraszam

Nazwana na cześć Amatrice, górskiego miasteczka w Lacjum, Amatriciana jest jednym z najsłynniejszych dań z makaronu w regionie, wraz z Gricia, Cacio e pepe, Arrabbiata i prawdopodobnie najbardziej znanym, Carbonara.

Wszystkie są szybkie i łatwe do wykonania, ale należy je gotować z ostrożnością i uwagą.

Pomidory San Marzano mogą być droższe niż przeciętna puszka, ale są warte swojej ceny.

Mają mniej nasion, co czyni je świetnymi do sosów, a ich smak jest słodszy i nieco mniej kwaśny.

Amatriciana jest tradycyjnie łączona z Bucatini, który jest gęstym, pustym makaronem przypominającym spaghetti, który doskonale chwyta sos, ale zamiast tego można tu użyć spaghetti lub nawet penne.

Zapraszam na moją wersję Bucatini all Amatriciana.

👥 – 4
⏰ – 30 minut
🥩 – 👍
Wartości na 1 porcję
Białko – 23.25 g
Węglowodany – 72.5 g
Tłuszcze – 32.5 g

Przygotowanie

  • 320 g makranu Bucatini
  • 200 g pancetta
  • 1 puszka pomidorów San Marzano
  • 1 chili opcjonalnie
  • 1 cebula
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 80 g parmezanu
  • Świeża bazylia
  • Sól
  • Cukier
  • 200 ml białego wina wytrawnego, z czego do sosu użyjemy tylko 50 ml, reszta zostanie zużyta w trakcie gotowania, na poprawę trawienia.

Przygotowanie

  • Makaron gotuj we wrzątku osolonej wody na al dante.
  • W trakcie gotowania makaronu rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej oliwę i wrzuć pancettę.
  • Dodaj drobno pokrojoną cebulę i jeśli używasz chili.
  • Podsmaż przez chwilę i dodaj wino, pamiętając o proporcjach ile do sosu ile na trawienie.
  • Gotuj ok. 5-7 minut, następnie dodaj pomidory, dobrze wymieszaj, dopraw solą i cukrem w razie potrzeby.
  • Kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go bezpośredni z rondla do sosu.
  • Woda, która z nim spłynie, tłuszcz i pomidory, stworzą fantastyczny sos, który po odparowaniu płynów, oblepi makaron.
  • Kiedy Twoje trawienie będzie gotowe.
  • Przełóż makaron na talerz, posyp obficie parmezanem i listkami bazylii.

Buon appetito życzy R.

Gricia 🔗

Cacio e pepe 🔗

Carbonara 🔗

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

Named after Amatrice, a mountain town in Lazio, Amatriciana is one of the region’s most famous pasta dishes, along with Gricia, Cacio e pepe, Arrabbiata and probably the most famous, Carbonara.

They are all quick and easy to make, but they should be cooked with care and attention.

San Marzano tomatoes may be more expensive than an average can, but they are well worth the price.

They have less seeds, which makes them great for sauces, and their taste is sweeter and slightly less acidic.

Amatriciana is traditionally combined with Bucatini, which is a thick, hollow spaghetti-like pasta that perfectly catches the sauce, but instead you can use spaghetti or even penne.

Welcome to my version of Bucatini all Amatriciana.

Preparation

320 g Bucatini macran

200 g pancetta

1 can of San Marzano tomatoes

1 chili optional

1 onion

2 tablespoons of olive oil

80 g parmesan cheese

Fresh Basil

salt

Sugar

200 ml dry white wine, of which we will use only 50 ml for the sauce, the rest will be used during cooking to improve digestion.

Preparation

Cook the pasta in boiling salted water on al dante.

While cooking the pasta, heat up the non-stick frying pan, pour in the oil and put in the pancetta.

Add finely chopped onion and if you use chili.

Fry for a moment and add wine, remembering the proportions of the sauce and how much for digestion.

Cook for 5-7 minutes, then add tomatoes, mix well, season with salt and sugar as needed.

When the pasta is ready, put it directly from the saucepan to the sauce.

The water that drains with it, fat and tomatoes, will create a fantastic sauce that, after evaporating the liquids, will stick to the pasta.

When your digestion is ready.

Transfer the pasta to a plate, sprinkle generously with Parmesan cheese and basil leaves.

Buon appetito wishes R.

Dodaj komentarz