Pasta alla Gricia 🇮🇹 u R.

Zapraszam

Makaron z rejonów Lacjum.

Pasta alla Gricia to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni lacjalnej, uważana za przodka makaronu all’amatriciana.

Podobnie jak w przypadku przepisu amatriciana, stosuje się Guanciale i rzymskie Pecorino.

Główną różnicą jest natomiast sos pomidorowy, nieobecny w makaronie alla Gricia, ponieważ jego pochodzenie istniało przed importem pomidora do Europy.

Mówi się, że Pasta alla Gricia została wynaleziona przez pasterzy z Lacjum, którzy z niewielką ilością składników, jakie mieli po powrocie z pastwisk, przygotowali danie tak proste, ale równie smaczne i syte.

Możesz wybrać, jakiego użyjesz makaronu, czy długim formatem makaronu, takim jak bucatini i tonnarelli, czy tak krótkim, jak rigatoni.

Zapraszam na moją wersję Pasty alla Gricia, która może być podstawą do innych pasta, takich jak Carbonara, dodając żółtka lub Amatriciana, dodaj pomidory.

👥 – 4
⏰ – 30 minut
🥩 – 👍
Wartości na 1 porcję
Białko – 21 g
Węglowodany – 60.25 g
Tłuszcze – 32.75 g

Składniki

  • 320 g rigatoni
  • 200 g kostki guancale lub dobrej jakości pancetta
  • 80 g startego grana padano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży zmielony pieprz
  • Świeża bazylia

Przygotowanie

Jeśli nie zdobędziesz Guancale, tak jak ja, użyj Pancetty.
  • Gotuj makaron w niewielkiej ilości osolonej wody, jest to ważne, by jak najwięcej skrobi z makaronu było w wodzie, którą posłuży do sosu.
  • Na zimną patelnię wlej oliwę i wrzuć pancettę lub guancale.
  • Wrzucasz na zimną gdyż, w czasie podgrzewania się patelni, tłuszcz będzie się wytapiał stopniowa, co nie spowoduje zbyt mocnego spieczenia mięsa, czego nie chcemy.
  • W trakcie gotowania makaronu i pieczenia kostek mięsa, wlej odrobinę wody z garnka na patelnię.
  • Zarezerwuj pół kubka wody z gotowania makaronu.
  • Kiedy makaron będzie al dante, przełóż go na patelnię, wlej wodę z kubka i wsyp grana padono.
  • Mieszaj i gotuj, aż płyny odparują, a tłuszcz, woda i ser, utworzą jedyny w swoim rodzaju sos.
  • Dopraw dość mocno całość pieprzem i gotowe.
  • Dodałem bazylię by ładnie wyglądało.

Buon appetit życzy R.

Makaron 🔗 Pasta

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

Pasta alla Gricia is one of the most famous dishes of the Lazio cuisine, considered the ancestor of all’amatriciana pasta.

As with the recipe amatriciana, Guanciale and Roman Pecorino are used.

The main difference is the tomato sauce, which is absent in alla Gricia pasta, because its origin existed before tomato imports to Europe.

It is said that Pasta alla Gricia was invented by the shepherds from Lazio, who with a small amount of ingredients they had after returning from pasture, prepared a dish so simple, but also tasty and filling.

You can choose which pasta you use, whether the long format pasta, such as bucatini and tonnarelli, or as short as rigatoni.

I invite you to my version of Pasta alla Gricia, which can be the basis for other pasta, such as Carbonara, adding egg yolks or Amatriciana, add tomatoes.

Components

320 g rigatoni

200 g guancale cubes or good quality pancetta

80 g of grated grana was washed

2 tablespoons of olive oil

Fresh ground pepper

Fresh Basil

Preparation

If you don’t get Guancale like me, use Pancetta.

Cook the pasta in a small amount of salted water, it is important that as much as possible of the starch from the pasta was in the water, which will be used for the sauce.

Pour olive oil into a cold frying pan and put the pancetta or guancale.

You put it on cold because, when the pan is heating, the fat will melt gradually, which will not cause too much sintering, which we do not want.

When cooking pasta and cooking meat cubes, pour a little water from the pan into the pan.

Reserve half a cup of water with cooking pasta.

When the pasta is al dante, put it in a frying pan, pour water from a cup and pour in the padona.

Stir and cook until the liquids evaporate and the fat, water and cheese form a unique sauce.

Season the whole pepper quite strongly and it’s ready.

I added basil to make it look nice.

Buon appetit wishes R.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz