Kanapka 🇵🇱 u R.

Zapraszam

Badania archeologiczne wykazują, że o powstaniu pierwszych kanapek możemy mówić już w neolicie.

Wówczas ludzie posiedli umiejętność wypiekania ze zbóż chleba.

Pieczone na ogniu, cienkie placki wypełniano kawałkami mięsa i warzywami, które następnie w całości spożywano.

Zapraszam na moją kanapkę, którą nie jest, aż tak stara i nie ma mięsa, za to, ma pyszny smażony ser halloumi, marynowaną cebulę, przełamaną słodką gruszką.

👥 – 3
⏰ – 20 minut
🥩 – ❌
Wartości na 1 kanapkę
Białko – 84 g
Węglowodany – 68 g
Tłuszcze – 77 g

Składniki

  • 3 bułki ciabatta
  • 3 kostki sera halloumi
  • 1 cebula
  • 2 miękkie gruszki
  • Dowolna sałata
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 zielony ogórek obrany i startych
  • 5 rzodkiewek startych
  • Sól
  • Pieprz świeżo
  • Sok z połowy cytryny
  • 50 ml octu winnego czerwonego

Przygotowanie

Sos

  • Jogurt grecki wymieszaj z sokiem cytryny, ogórkami, rzodkiewką, dopraw solą i pieprzem.

Cebula

  • Cebulę obierz, pokrój w talarki i zalej octem winnym.
  • Najlepiej zrobić to dużo wcześniej.

Halloumi

  • Każdą kostkę, pokrój na trzy części.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i smaż plastry halloumi na złoty kolor.

Gruszki

  • Wytnij nasiona.
  • Pokrój w plastry.

Podanie

  • Rozkrój bułki, nałóż sałatę, połóż krążki cebuli, polej sosem, połóż plastry gruszki i halloumi, zamknij bułkę i zajadaj w towarzystwie przyjaciół lub najbliższych.
  • Smacznego życzą synowie i Ja.

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

Archaeological research shows that we can talk about the creation of the first sandwiches in the Neolithic period.

Then people gained the skill of baking bread from cereals.

The thin patties baked on fire were filled with pieces of meat and vegetables, which were then eaten whole.

I invite you to my sandwich, which is not that old and has no meat, but it has delicious fried halloumi cheese, marinated onions, broken sweet pear.

👥 – 3
⏰ – 20 minutes
🥩 – ❌
Values for 1 sandwich
Protein – 84 g
Carbohydrates – 68 g
Fat – 77 g

Components

3 ciabatta rolls

3 cubes of halloumi cheese

1 onion

2 soft pears

Any lettuce

200 g Greek yogurt

1 green cucumber, peeled and grated

5 radishes grated

salt

Fresh pepper

Half a lemon juice

50 ml red wine vinegar

Preparation

Sauce

Mix Greek yogurt with lemon juice, cucumbers, radish, season with salt and pepper.

Onion

Peel the onion, cut into slices and pour vinegar.

It’s best to do it much earlier.

Halloumi

Cut each cube into three parts.

Heat a non-stick frying pan and fry the halloumi slices until golden brown.

Pears

Cut the seeds.

Cut into slices.

Servis

Cut the rolls, put on lettuce, put onion rings, pour sauce, put slices of pear and halloumi, close the roll and eat in the company of friends or loved ones.

Enjoy your sons and me.

Dodaj komentarz