Mamounia 🇸🇾 u R.

Zapraszam

Jeśli masz ochotę na kultowe syryjskiej śniadanie zapraszam Cię na mamounie.

Jest podawana nie tylko na śniadanie, ale także na weselach i specjalnych okazjach.

Jest wiele przepisów na mamounie, może być bardziej płynna lub bardziej gęsta.

Idealna konsystencja, powinna znajdować się w połowie drogie między owsianką a ciastem.

Zapraszam na moją wersję Mamounia.

👥 – 4

⏰ – 20 minut

🥩 – ❌

Wartości na 1 porcję
Białko – 12 g
Węglowodany – 62.28 g
Tłuszcze – 14 g

Składniki

  • 1 szklanka semoliny
  • 4 szklanki wody
  • 0.5 szklanki cukru ze stevią
  • 0.5 szklanki pistacji
  • 0.5 szklanki masła
  • Laska cynamonu
  • 4 łyżki cynamonu

Przygotowanie

  • Wodę z cukrem zagotuj w rondelku i trzymaj na niskiej temperaturze.
  • Rozgrzej nieprzywierającą i rozpuść łyżkę masła.
  • Dodaj obrane pistacje i laske cynamonu.
  • Podsmaż przez chwilę.
  • Przełóż pistacje do miseczki, zostaw cynamon.
  • Rozpuść resztę masła i wsyp semolinę.
  • Smaż ją, ciągle mieszając, aż poczujesz orzechowy zapach, a semolina zbrązowieje lekko.
  • Zmniejsz temperaturę.
  • Wlewaj wodę z cukrem i intensywnie mieszaj.
  • Gotuj mamounie ok. 3-5 minut, ciągle mieszając.
  • Nałóż, posyp cynamonem i prażonymi pistacjami.
  • شهية طيبة
  • Życzę Ja.

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

If you fancy an iconic Syrian breakfast, I invite you to Mamouna.

It is served not only at breakfast, but also at weddings and special occasions.

There are many mamouna recipes, they can be smoother or thicker.

Perfect consistency, it should be half-expensive between porridge and cake.

Welcome to my version of Mamounia.

👥 – 4

⏰ – 20 minutes

🥩 – ❌

Values per serving

Protein – 12 g

Carbohydrates – 62.28 g

Fat – 14 g

Components

1 cup semolina

4 glasses of water

0.5 cups sugar with stevia

0.5 cups pistachios

0.5 cup butter

Cinnamon stick

4 tablespoons of cinnamon

Preparation

Boil water with sugar in a saucepan and keep at a low temperature.

Heat a non-stick and melt a tablespoon of butter.

Add the peeled pistachios and cinnamon stick.

Fry for a moment.

Put pistachios into a bowl, leave cinnamon.

Melt the rest of the butter and pour in the semolina.

Fry it, stirring constantly, until you feel the nutty smell, and the semolina browns slightly.

Reduce the temperature.

Pour water with sugar and stir intensively.

Cook Mamouna for 3-5 minutes, stirring constantly.

Apply, sprinkle with cinnamon and roasted pistachios.

شهية طيبة

I wish you.

2 komentarze Dodaj własny

  1. Lidia Sylwia pisze:

    Bardzo fajne danie. Zawsze coś nowego w kuchni! Wypróbuję 😍

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz