Mela risolio condita con polvere di cappero 🌟 u R.

Zapraszam

Ilario Vinciguerra

Po gotowaniu w Belgii, Francji, Niemczech i Szwajcarii Ilario Vinciguerra wrócił do Włoch.

W 2011 roku otworzył swoją restaurację w Lombardii, która w latach 2014-2018 otrzymała gwiazdki Michelin.

Ilario Vinciguerra podaje elegancki przepis na risolio z jabłkami, posypany drobną powłoką pachnącego proszku z kaparów.

Ilario nazywa swoje danie risolio zamiast risotto, ponieważ używa oliwy, zamiast zwykłego masła.

👥 – 4

⏰ – 60 minut ➕ 120 minut

🥩 – ❌

Wartości na 1 porcję
Białko – 10 g
Węglowodany – 60 g
Tłuszcze – 9 g

Składniki

  • 250 g ryżu risotto
  • 2 jabłka
  • 100 g kaparów
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 40 g parmezanu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 100 stopni.
  • Kapary przepłukaj pod wodą.
  • Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika na 120 minut.
  • Po tym czasie zmiel je na proszek.
  • Jabłka obierz, wytnij gniazda nasion.
  • Zalej wrzątkiem na ok. 3 minuty.
  • Odlej z wody, dopraw solą i pieprzem.
  • Zblenduj ręczny mikserem na puree.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej 10 ml oliwy.
  • Wrzuć cebulę i lekko podsmaż.
  • Wsyp ryż i często mieszając, smaż go przez 3 minuty.
  • Wlej wino i gotuj, aż odparuje alkohol.
  • Następnie wlewaj bulion partiami, aż cały wchłonie się w ryż.
  • Kiedy bulion się skończy, a risotto będzie kremowe.
  • Przełóż patelnię na deskę, dodaj puree z jabłek i parmezan dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj przykrywką i pozostaw na ok. 10 minut.
  • Nałóż do miski i posyp proszkiem kaparowym.
  • Buon appetito życzą Ilario Vinciguerra i Ja.

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

Ilario Vinciguerra

After cooking in Belgium, France, Germany and Switzerland, Ilario Vinciguerra returned to Italy.

In 2011, he opened his restaurant in Lombardy, which in the years 2014-2018 received Michelin stars.

Ilario Vinciguerra serves an elegant recipe for apple risolio, sprinkled with a fine coating of fragrant caper powder.

Ilario calls his dish risolio instead of risotto because he uses oil instead of plain butter.

👥 – 4

⏰ – 60 minutes ➕ 120 minutes

🥩 – ❌

Values per serving

Protein – 10 g

Carbohydrates – 60 g

Fats – 9 g

Components

250 g risotto rice

2 apples

100 g capers

1 onion, finely chopped

1 cup red wine

1 l vegetable stock

40 g Parmesan cheese

30 ml olive oil

salt

Pepper, freshly ground

Preparation

Preheat the oven to 100 degrees.

Rinse the capers under water.

Spread them on a baking tray lined with paper and put in the oven for 120 minutes.

After this time, ground them into powder.

Peel the apples, cut out the seed nests.

Pour boiling water for about 3 minutes.

Pour out of water, season with salt and pepper.

Blend a hand-held puree mixer.

Heat a non-stick frying pan and pour in 10 ml of oil.

Add the onion and lightly fry.

Add rice and fry for 3 minutes, stirring frequently.

Pour in the wine and cook until the alcohol evaporates.

Then pour the broth in batches until it is completely absorbed into the rice.

When the broth is over and the risotto is creamy.

Transfer the pan to the board, add apple puree and mix the Parmesan cheese thoroughly.

Cover with a lid and leave for about 10 minutes.

Apply to a bowl and sprinkle with caper powder.

Buon appetito wishes Ilario Vinciguerra and I.

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz