Zapraszam
Przepis Braci Costardi.
Ten przepis na panissę oferuje prawdziwy smak Piemontu, północnego regionu Włoch u podnóża Apl, słynącego z bogatej, obfitej kuchni.
Ryż risotto gotuję się w sosie z czerwonego wina, wzbogaconego tłuszczem wieprzowym i salami, aby uzyskać dekadencki, satysfakcjonujący smak.
👥 – 4
⏰ – 60 minut
🥩 – 👍
Wartości na 1 porcję
Białko – 23.5 g
Węglowodany – 60.25 g
Tłuszcze – 45.75 g
Składniki
- 250 g ryżu risotto
- 200 g salami
- 80 g tłuszczu wieprzowego
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 40 g masła
- 40 g parmezanu
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- Sól
- Pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie
- Salami drobno pokrój lub zmiksuj pulsacyjnie w mikserze.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść 20 g masła.
- Wrzuć cebulę i lekko ją podsmaż.
- Dodaj tłuszcz wieprzowy i często mieszając, gotuj ok. 5 minut.
- Dodaj pokrojone salami i dopraw pieprzem, gotuj ok. 5 minut
- Wsyp ryż, zamieszaj i podsmaż przez chwilę.
- Wlej wino i gotuj, aż alkohol odparuje.
- Dodaj pastę pomidorową, zamieszaj i gotuj chwilę.
- Wlewając bulion małymi partiami, gotuj ryż, aż będzie, mieli i kremowy.
- Przełóż patelnię na deskę, dodaj przepłukaną pod wodą fasolę, 20 g masła i parmezan, dopraw solą i pieprzem.
- Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj patelnię i pozostaw na ok. 10 minut.
- Buon appetito życzą Braci Costardi i Ja.