Halloumi z chlebem 🇵🇱 u R.

Zapraszam

Od 12 tyś. lat ludzie wypiekają i jedzą chleb.

Najstarszy chleb, jaki udało się odnaleźć archeologów, pochodzi z Krety, a jego wiek określa się na 6100 lat.

Pierwsze bochenki chleba były płaskie i twarde.

Dopiero Egipcjanie około 2600 lat p.n.e. wpadli na to, w jaki sposób uczynić chleb pulchnym.

To oni ponad 4000 lat temu po raz pierwszy upiekli chleb na zakwasie.

Powstanie zakwasu chlebowego do dziś pozostaje tajemnicą, czy powstał wskutek przypadku, czy eksperymentu.

Zapraszam na moją wersję wykorzystania chleba na zakwasie.

👥 – 3

⏰ – 30 minut ➕ 180 minut

🥩 – ❌

Wartości na 1 porcję
Białko – 45 g
Węglowodany – 50 g
Tłuszcze – 57 g

Składniki

  • 450 g halloumi
  • 8 kromek chleba na zakwasie
  • 100 g ziarna słonecznika
  • 1 ogórek zielony
  • 3 łyżki miodu
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka czosnku
  • Sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeża mięta

Przygotowanie

  • Ogórki pokrój przy pomocy nożyka na długie cienkie paski.
  • Miód wymieszaj z sokiem z cytryny, zalej ogórki, wymieszaj i schowaj do lodówki na 3 godziny.
  • Chleb pokrój w mikserze na małe kawałki.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i podsmaż ziarna słonecznika.
  • Przesyp je do miseczki.
  • Wlej oliwę na patelnię i wsyp chleb, dodaj przyprawy i podsmaż go, aż będzie chrupiący.
  • Kiedy chleb będzie już gotowy, dodaj słonecznik, świeżą mięte i wymieszaj całość.
  • Halloumi pokrój na plastry.
  • Rozgrzej nieprzywierającą grillową patelnię i smaż halloumi z każdej strony na złocisty kolor.
  • Nałóż chleb, ogórki, halloumi i gotowe.
  • Smacznego życzę Ja.

Dodaj komentarz