Szparagi 🇵🇱 u R.

Zapraszam

Szparagi

Były jadane już przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian.

Na egipskich sarkofagach sprzed 5 tys. lat, są obecne wizerunki szparagów.

Szparagi uważane były przez różne cywilizacje za afrodyzjak.

Rzymianie dedykowali go bogini miłości Wenus, zaś na Bliskim Wschodzie przypisywano mu szczególne miłosne właściwości w daniach, w których występował w połączeniu z żółtkiem.

Zapraszam na śniadanie z afrodyzjakiem w tle.

🇵🇱

👥 – 2

⏰ – 15 minut

🥩 – ❌

Wartości na 1 porcję
Białko – 22 g
Węglowodany – 17.5 g
Tłuszcze – 41.5 g

Składniki

  • Pęczek szparagów
  • 4 jajka
  • 1 avocado
  • 1 papryka chili
  • 20 g oleju kokosowego
  • 20 g masła
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

  • Avocado obierz, pozbądź się pestki.
  • Włóż je do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i dodaj posiekane drobno chili, dobrze ugnieć i wymieszaj.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść olej kokosowy.
  • Od szparagów odłam zdrętwiałe końcówki.
  • Wrzuć je na patelnię, dopraw solą, przykryj przykrywką
  • Grzej je ok. 3-5 minut, często poruszając patelnią.
  • Następnie zdejm je z palnika, ale zostaw pod przykrywką.
  • W międzyczasie jajka wymieszaj w miseczce dopraw solą i pieprzem.
  • Rozgrzej rondelek i rozpuść 10 g masła.
  • Wlej jajka i energicznie mieszają, doprowadź je do kremowej konsystencji, w razie potrzeby, jeśli jajka będą się za szybko ścinać, możesz rondelek unosić do góry.
  • Kiedy jajka będę już kremowe, zdejm je całkiem z palnika, dodaj 10 g masła i bardzo energicznie wymieszaj.
  • Nałóż avocado, szparagi i jajka.
  • Śniadanie gotowe.
  • Dzień dobry i smacznego życzą Ja.

Dodaj komentarz