Sernik 🇵🇱 u R.

Zapraszam

Sernik

Choć wiele osób uważa, że jest to czysto Polski deser, tak nie jest.

Sernik był już znany w starożytnej Grecji, w cesarstwie rzymskim i w wielu innych zakątkach świata.

Przez stulecia sernik zmieniał się w zależności od położenia geograficznego i kulturowego.

Włosi na przykład wykorzystuj ricotte, Grecy fetą lub mizithra, Niemcy twaróg.

W USA za sprawą serków typu philadelphia stal się popularny sernik nowojorski.

Sernik może być pieczony, gotowany i na zimno.

Zapraszam na moją szybką wersję sernika.

🇵🇱

👥 – 8

⏰ – 90 minut

🥩 – ❌

Wartości całości
Białko – 28.5 g
Węglowodany – 22. 25 g
Tłuszcze – 15 g

Składniki

  • 550 g twarogu
  • 3 jajka
  • 100 g ksylolitu
  • 200 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 40 g odżywki białkowej
  • 30 g babki płesznika
  • 30 g nasion chia
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie

  • Jajka ubij przez chwilę z ksylolitem, dodaj twaróg, ekstrakt waniliowy i ubijaj całość na jednolitą masę.
  • Resztę suchych składników wymieszaj ze sobą.
  • Dodaj roztopione masło i w razie potrzeby odrobinę ciepłej wody.
  • Wymieszaj całość, aż powstanie ciasto.
  • Nałóż do okrągłej formy i rozłóż równomiernie, lekko ugniatając.
  • Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
  • Następnie wlej, masę serową i posyp lekko gorzkim kakao.
  • Piecz sernik ok. 60 minut.
  • Po tym czasie zostaw ciasto w otwartym piekarniku, by przestygło.
  • Smacznego życzę Ja.

Dodaj komentarz