Zapraszam
Spaghetti al pomodoro
Davide Oldani, włoski szef kuchni, jeden z 50 ambasadorów kuchni włoskiej na świecie.
Właściciel restauracji D’O koło Mediolanu.
Zdobywca gwiazdki Michelin w 2016 roku, zapraszam na danie z minimalną liczbą składników i maksymalną liczbą doznań kulinarnych.
👥 – 4
⏰ – 50 minut
🥩 – ❌
Wartości na 1 porcję
Białko – 8 g
Węglowodany – 47 g
Tłuszcze – 4.5 g
Składniki
- 200 g spaghetti
- 8 szt. koktajlowych pomidorów
- 6 szt. dużych słodkich pomidorów
- Oliwa z oliwek
- Świeża bazylia
- Sól
Przygotowanie
- Pomidorki włóż do wrzątku, a następnie do zimnej wody.
- Obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i dopraw odrobiną soli.
- Rozgrzej piekarnik do 130 stopni i piecz pomidorki ok. 40 minut.
- W tym czasie pomidory pokrój na ćwiartki i włóż do rondla, zalej wodą i gotuj ok. 20 minut.
- Następnie zblenduj je mikserem ręcznym.
- Makaron gotuj według opisu na opakowaniu, na wczesne al dante, w dość mocno osolonej wodzie.
- Bezpośrednio z wody, przełóż makaron do puree z pomidorów i gotuj całość ok. 3-5 minut.
- Dlatego ważne jest, by makaron nie był zbyt mocno ugotowany.
- Nałóż makaron na talerz, dodaj pieczone pomidorki i listki bazylii.
- Buon appetito życzą Davide Oldani i Ja.