Spaghetti al pomodoro 🌟 u R.

Zapraszam

Spaghetti al pomodoro

Davide Oldani, włoski szef kuchni, jeden z 50 ambasadorów kuchni włoskiej na świecie.

Właściciel restauracji D’O koło Mediolanu.

Zdobywca gwiazdki Michelin w 2016 roku, zapraszam na danie z minimalną liczbą składników i maksymalną liczbą doznań kulinarnych.

👥 – 4

⏰ – 50 minut

🥩 – ❌

Wartości na 1 porcję
Białko – 8 g
Węglowodany – 47 g
Tłuszcze – 4.5 g

Składniki

  • 200 g spaghetti
  • 8 szt. koktajlowych pomidorów
  • 6 szt. dużych słodkich pomidorów
  • Oliwa z oliwek
  • Świeża bazylia
  • Sól

Przygotowanie

  • Pomidorki włóż do wrzątku, a następnie do zimnej wody.
  • Obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i dopraw odrobiną soli.
  • Rozgrzej piekarnik do 130 stopni i piecz pomidorki ok. 40 minut.
  • W tym czasie pomidory pokrój na ćwiartki i włóż do rondla, zalej wodą i gotuj ok. 20 minut.
  • Następnie zblenduj je mikserem ręcznym.
  • Makaron gotuj według opisu na opakowaniu, na wczesne al dante, w dość mocno osolonej wodzie.
  • Bezpośrednio z wody, przełóż makaron do puree z pomidorów i gotuj całość ok. 3-5 minut.
  • Dlatego ważne jest, by makaron nie był zbyt mocno ugotowany.
  • Nałóż makaron na talerz, dodaj pieczone pomidorki i listki bazylii.
  • Buon appetito życzą Davide Oldani i Ja.

Dodaj komentarz