👥 – ❌
⏰ – 70 minut.
🥩 – ❌
Składniki
- 12 arkuszy ciasta filo
- 10 łyżek masła
- 400 g bułgarskiej fety lub greckiej
- 250 ml jogurtu z mleka owczego
- 4 jajka
- 1 żółtko
- Sól
- Pieprz świeżo zmielony
Zapraszam
Banitsa pochodzi z Bułgarii 🇧🇬, którą spożywa się na śniadanie lub podawana jest podczas świątecznej kolacji, w środku wtedy ukryta jest moneta, kto ją znajdzie, ma mieć szczęście i pomyślność w nowym roku.
Przygotowania
- Ubij jogurt z 4 całymi jajkami.
- Dodaj pokruszoną fetę, sól i pieprz, wymieszaj.
- Stop masło.
- Weź arkusz filo i posmaruj masłem, połóż na górę następny arkusz, ponownie posmaruj i podobnie zrób z trzecim arkuszem.
- Podziel mieszankę jogurtu, jajek i ser na 4 części.
- Nałóż jedną część mieszanki na trzy złożone arkusze filo, następnie zwiń jak długą kiełbasę.
- Powtórz tę czynność trzy razy, aby uzyskać 4 długie rolki.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieść na środku ring i zawija rolki wkoło niego, tworząc coś na wzór ślimaka.
- Ubij żółtko z pozostałym masłem i posmaruj całego ślimaka.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut.
- Banitsa powinna mieć złoty kolor.
- Możesz jeść na zimno lub ciepło.
- Добър апетит życzę Ja.
Jeden komentarz Dodaj własny