Spaghetti with Parmesan, toasted breadcrumbs and gremolata 🇮🇹 u R.

Zapraszam

Spaghetti z Parmezanem, opiekaną bułką tartą i gremolatą.

„Cucina Povera”

Czyli jedzenie biedaków lub bardziej wieśniaków, którzy przez stulecia ukształtowali dzisiejszą kuchnię włoską, znaną z rewelacyjnych dań, potraw na całym świecie.

To, co dziś uważamy za tak pyszne i fantastyczne dania jak pizza, bruschetta czy różnego rodzaju makarony, w rzeczywistości było jedzeniem wieśniaków, którzy z braku mięsa czy drogich i nie dostepnych dla nich składników, wykorzystywali to, co mieli w spiżarni lub na polu.

„Mniej znaczy więcej”

W przypadku kuchni włoskiej sprawdza się idealnie.

Zapraszam na Cucina Povera w moim wykonaniu.

👥 – 4
⏰ – 25 minut
🥩 – ❌
Wartości na 1 porcję
Białko – 23.75 g
Węglowodany – 69 g
Tłuszcze – 15.5 g

Składniki

  • 320 g spaghetti
  • 150 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • Skórka z cytryny
  • Świeża bazylia
  • Bułka tarta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

Gremolata

  • Czosnek, listki bazylii i skórkę z cytryny, włóż do moździerza i ugnieć na pastę.

Bułka tarta

  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę.
  • Wsyp bułkę tartą i podsmaż ją na złoty kolor.
  • Przesyp na talerzyk.

Makaron

  • Gotuj we wrzątku osolonej wody na al dante.

Sos

  • Wsyp parmezan na patelnię, włącz temperaturę i wlej pół kubka wody z gotowania makaronu.
  • Mieszaj drewnianą łyżką do powstania kremowego sosu, w razie potrzeby dolej wody.
  • Dopraw solą i pieprzem.

Podanie

  • Przełóż makaron bezpośrednio z rondla na patelnię do parmezanowego sosu.
  • Dobrze wymieszaj i gotuj, aż płyny odparują.
  • Wyłącz grzanie i dodaj gremolate, dobrze wymieszaj.
  • Nałóż na parmezanowy talerz 🔗 i posyp bułką tartą.

Buon appetito życzy R.

Parmezanowy talerz 🔗

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

Spaghetti with Parmesan cheese, toasted breadcrumbs and gremolata.

„Cucina Povera”

So the food of the poor or more of the villagers, who for centuries shaped today’s Italian cuisine, known for its fantastic dishes, dishes around the world.

What today is considered so delicious and fantastic dishes like pizza, bruschetta or various kinds of pasta, was in fact the food of peasants, who, due to lack of meat or expensive and not available ingredients, used what they had in the pantry or in the field.

„Less means more”

For Italian cuisine, it works perfectly.

I invite you to Cucina Pover in my performance.

Components

320 g spaghetti

150 g parmesan cheese

2 garlic cloves

Lemon skin

Fresh Basil

Bread crumbs

3 tablespoons of olive oil

salt

Pepper, freshly ground

Preparation

Gremolata

Garlic, basil leaves and lemon zest, put in a mortar and knead to a paste.

Bread crumbs

Heat a non-stick frying pan and pour in oil.

Add breadcrumbs and fry it until golden brown.

Transfer to a plate.

Pasta

Boil salted water in boiling water on al dante.

Sauce

Pour Parmesan cheese into the pan, turn on the temperature and pour half a cup of water from cooking pasta.

Stir with a wooden spoon to make a creamy sauce, add water if necessary.

Season with salt and pepper.

Servis

Transfer the pasta directly from the saucepan to the pan to the Parmesan sauce.

Mix well and cook until the liquids evaporate.

Turn off the heat and add gremolate, mix well.

Put on a Parmesan plate 🔗 and sprinkle with breadcrumbs.

Buon appetito wishes R.

Dodaj komentarz