Tatar z buraka 🇵🇱 u R.

Zapraszam

Według tradycji, nazwa potrawy pochodzi od jednego z plemion mongolskich tworzących „Złotą Ordę” Czingis Chana, która w XIII w. najechała ziemie Europy środkowo-wschodniej.

Jej pozostałości, które osiadły na Półwyspie Krymskim, zwyczajowo zwano Tatarami.

U schwytanych w czasie wojen Tatarów, na grzbietach koni, pod siodłem często znajdowano cienkie płaty surowego mięsa końskiego lub wołowego.

„Ujeżdżone” pod siodłem mięso przesiąknięte końskim potem i roztarte na masę Tatarzy zeskrobywali z końskiego grzbietu. Zwykle tak „zamarynowane” mięso przygotowywali do pieczenia nad ogniem.

W wyjątkowych sytuacjach, zwiadowcy tatarscy nie mogąc rozpalić ogniska, aby nie zostać wykrytym, spożywali mięso na surowo.

Stąd w dawnej Polsce powstało przekonanie, że wszyscy Tatarzy jedzą surowe mięso*.

Zapraszam na mój tatar, który nigdy nie był pod siodłem, nie leżał na koniu i nawet nie jest z mięsa.

* wiadomości z Wikipedii
👥 – 4
⏰ – 30 minut
🥩 – ❌
Wartości na 1 porcję
Białko – 5.75 g
Węglowodany – 18.5 g
Tłuszcze – 17.25 g

Składniki

  • 500 g ugotowanych buraków
  • 8 szalotek
  • 80 g kaparów
  • 40 g miękkiego masła
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 avocado
  • 1 chili drobno posiekane
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

  • Buraki, szalotke i kapary, bardzo drobno posiekaj i wymieszaj razem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Masło wymieszaj z chrzanem.
  • Avocado obierz, dodaj chili, sok z cytryny i zmiksuj ręczny blenderem na jednolitą masę.
  • Nałóż warstwę chrzanowego masła na talerz przy pomocy ringu kuchennego i schowaj na chwilę do lodówki.
  • Następnie włóż do ringu tatar z buraka, delikatnie zdejm ring.
  • Obok dodaj masło z avocado.

Smacznego życzy R.

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

According to tradition, the name of the dish comes from one of the Mongol tribes that formed the „Golden Horde” of Chingis Khan, which invaded the lands of Central and Eastern Europe in the 13th century.

Its remains, which settled on the Crimean Peninsula, were commonly called the Tatra Mountains.

In Tatars captured during the wars, on horse backs, thin sheets of raw horse or beef meat were often found under the saddle.

„Ridden” under the saddle meat soaked in horse sweat and ground into mass Tartars scraped off the horse’s back. Usually, they prepared such „marinated” meat for roasting over fire.

In exceptional cases, Tatar scouts, unable to light a bonfire so as not to be detected, consumed meat raw.

Hence, in old Poland there was a belief that all Tatars eat raw meat *.

I invite you to my tartare, which has never been under the saddle, was not on a horse and is not even made of meat.

* news from Wikipedia

Components

500 g cooked beets

8 shallots

80 g capers

40 g soft butter

3 tablespoons of grated horseradish

2 avocado

1 chili, finely chopped

Half a lemon juice

salt

Pepper, freshly ground

Preparation

Beets, shallots and capers, chop finely and mix together, season with salt and pepper.

Mix butter with horseradish.

Peel the avocado, add chili, lemon juice and mix with a hand blender to a homogeneous mass.

Apply a layer of horseradish butter to the plate with a kitchen ring and store in the fridge for a while.

Then put the beet tartare in the ring, gently remove the ring.

Add butter with avocado next to it.

Enjoy your meal R.

Dodaj komentarz