White chocolate mousse with strawberries 🌟 u R.

Zapraszam

Mus z białej czekolady z truskawkami.

Martin Wishart

Trenował u wielu mistrzów klasycznej kuchni francuskiej, po czym wrócił do rodzinnego Edynburga, gdzie zdobył zasłużoną rzeszę wiernych fanów w swoich restauracjach.

W pełni wykorzystując otoczenie, jego sezonowo zmieniające się menu prezentuje najlepsze ze słynnych szkockich produktów, takich jak skorupiaki i dziczyzna.

Martina, w 1999 roku otworzył restaurację Martin Wishart w Leith w Edynburgu.

Restauracja Martin Wishart została nagrodzona gwiazdką Michelin w 2001 roku i do tej pory ją zachowała.

Martin ma także gwiazdkę Michelin za swoje drugie przedsięwzięcie, Martin Wishart w Loch Lomond.

Zapraszam na mus, autorstwa Martina w moim wykonaniu.

👥 – 4
⏰ – 30 minut ➕ chłodzenie
🥩 – ❌
Deser, nie liczymy wartości, bo i po co ‼️

Składniki

  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 saszetki żelatyny
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • 200 g świeżych truskawek
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 2 saszetki żelatyny
  • 5 łyżek cukru
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

  • W pierwszej kolejności przygotuj ringi ze stali nierdzewnej.
  • Jedną ze stron, owiń szczelnie folią spożywczą, by była szczelna.

Mus

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Ubij białko na sztywną pianę.
  • Żółtka wymieszaj z cukrem i solą.
  • Rozpuść białą czekoladę w rondelku z odrobiną wody na średniej temperaturze.
  • Żelatynę rozpuść w pół kubka ciepłej wody.
  • Śmietanę lekko ubij mikserem.
  • Kiedy czekolada się roztopi, wlej żelatynę i dobrze wymieszaj.
  • Zdejm z ognia rondel i przelej zawartość do śmietany, ciągle mieszając.
  • Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.
  • Ostatni etap to dodanie białka do musu.
  • Wymieszaj całość delikatnie i napełni, przygotowane wcześniej pierścienie.
  • Kiedy będą chłodne, schowaj do lodówki na noc.

Truskawki

  • Zalej w rondelku mrożone truskawki pół kubkiem wody, dodaj cukier i gotuj, aż truskawki się rozpadną.
  • Rozpuść żelatynę w pół kubka letniej wody.
  • Dodaj do truskawek i dobrze wymieszaj.
  • W międzyczasie świeże truskawki pokrój na pół.
  • Przelej zawartość rondelka przez sitko, do naczynia żaroodpornego i po układaj świeże truskawki.
  • Schowaj do lodówki na noc.

Podanie

  • Wypchnij delikatnie mus z ringów.
  • Truskawki pokrój w kostki.
  • Połóż kostki truskawkowe na mus i obok, gotowe.

Smacznego życzą Martin i R.

🇬🇧 – Google Translator

I invite you.

Martin Wishart

He trained with many masters of classic French cuisine, then returned to his hometown of Edinburgh, where he gained a well-deserved crowd of loyal fans in his restaurants.

By making the most of the surroundings, its seasonally changing menu presents the best of famous Scottish products such as shellfish and venison.

Martina, in 1999 opened the Martin Wishart restaurant in Leith, Edinburgh.

The Martin Wishart restaurant was awarded a Michelin star in 2001 and has kept it up to now.

Martin also has a Michelin star for his second venture, Martin Wishart in Loch Lomond.

I invite you to mousse, made by Martin in my performance.

Components

200 g white chocolate

250 ml 30% cream

2 sachets of gelatin

2 eggs

Pinch of salt

A pinch of sugar

200 g fresh strawberries

200 g frozen strawberries

2 sachets of gelatin

5 tablespoons of sugar

Lemon juice

Preparation

First, prepare stainless steel rings.

One side, wrap it tightly with cling film to make it tight.

Mousse

Separate the proteins from the yolks.

Beat the protein to stiff foam.

Mix the yolks with sugar and salt.

Melt white chocolate in a saucepan with a little water at a medium temperature.

Melt gelatin in half a cup of warm water.

Whip the cream lightly with a mixer.

When the chocolate melts, pour in the gelatin and mix well.

Remove the saucepan from heat and pour the contents into the cream, stirring constantly.

Then add yolks and mix.

The last stage is the addition of protein to the mousse.

Mix everything gently and fill the previously prepared rings.

When they are cool, put them in the fridge overnight.

Strawberries

Pour the frozen strawberries in a half saucepan with half a cup of water, add sugar and cook until the strawberries fall apart.

Dissolve gelatin in half a cup of lukewarm water.

Add to strawberries and mix well.

In the meantime, cut fresh strawberries in half.

Pour the contents of the saucepan through a strainer into an ovenproof dish and arrange fresh strawberries.

Put it in the fridge overnight.

Servis

Gently push the mousse out of the rings.

Cut the strawberries into cubes.

Put strawberry cubes on mousse and next to it, ready.

Enjoy your meal Martin and R.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s