Spiced beef and apricot filo pie 🌟 u R.

Zapraszam

Pikantne ciasto filo z wołowiną i morelami.

Russell Brown

Jednym z najważniejszych doświadczeń, Russella była jego pierwsza praca szefa kuchni w Yalbury Cottage, małym hotelu w Dorset, ale dopiero w kwietniu 2003 r. W hrabstwie Dorchester, Russell i jego żona Eléna otworzyli Siennę.

Ta niewielka knajpka, mieszcząca zaledwie 15 osób, została nagrodzona gwiazdką Michelin w 2010 roku, co czyni ją jedyną restauracją Dorset wyróżnioną gwiazdką Michelin i najmniejszą polecaną restauracją.

Zapraszam na filo, przypominające tradycyjne taginy z Bliskiego Wschodu.

👥 – 4
⏰ – 120 minut
🥩 – 👍
Wartości na 1 porcję
Białko – 38.28 g
Węglowodany – 88.50 g
Tłuszcze – 8.5 g

Składniki

  • 7 arkuszy ciasta filo
  • 500 g mielonej wołowiny 7% tłuszczu
  • 200 g suszonych moreli
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

Mięso

  • Rozgrzeje nieprzywierająca patelnię i wrzuć mięso, podsmaż je, aż będzie ciemnobrązowe.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Przełóż na durszlak, by nadmiar tłuszczu spłyną.

Sos

  • Na rozgrzaną patelnię wlej 3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Wrzuć cebulę i czosnek, chwilę podsmaż.
  • Dodaj przyprawy, zamieszaj chwilę gotuj.
  • Dodaj przecier, zamieszaj, gotuj kolejną chwilę.
  • Dodaj mięso, pokrojone na kawałki suszone morele i wlej bulion.
  • Zmniejsz temperaturę, przykryj przykrywką i gotuj ok. 60 minut, czasami mieszając.
  • Mąkę kukurydzianą rozprowadź w niewielkiej ilość wody.
  • Wlej ją na ostanie 10 minut gotowania.
  • Przełóż cała zawartość na durszlak i zachowaj sos.

Filo

  • Pomaluj pierwszy arkusz filo sosem z miski i układaj w formie z ruchomym dnem.
  • Układaj arkusz tak, by jeden z brzegów wystawał ponad krawędź.
  • Postępuj tak z pięcioma arkuszami, by powstała forma z filo.
  • Włóż w środek mięso i nakryj je dwoma, oczywiście pomalowanymi sosem arkuszami filo, upychając je na boki.
  • Na koniec nakryj, wystającymi kawałki filo.
  • Trochę zagmatwane, ale dasz radę.
  • Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 – 30 minut lub do momentu, kiedy ciasto się przypiecze.

Podanie

  • Pozwól chwilę odpocząć zapiekance.
  • W tym czasie podgrzej sos z miski.
  • Pokrój na kawałki i polej sosem.

Smacznego życzę Russell i R.

Tagine 🔗

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

Russell Brown

One of Russell’s most important experiences was his first chef job at Yalbury Cottage, a small hotel in Dorset, but it wasn’t until April 2003. In Dorchester County, Russell and his wife Eléna opened Sienna.

This small eatery, seating only 15 people, was awarded a Michelin star in 2010, which makes it the only Dorset restaurant awarded with a Michelin star and the smallest recommended restaurant.

I invite you to the filo, reminiscent of traditional tagins from the Middle East.

Components

7 sheets of filo pastry

500 g ground beef 7% fat

200 g dried apricots

1 onion, finely chopped

3 garlic cloves, chopped

1 tbsp cumin

1 tbsp mustard seeds

1 tbsp cinnamon

100 g tomato puree

500 ml vegetable stock

2 tbsp cornflour

olive oil

salt

Pepper, freshly ground

Preparation

Meat

Heat a non-stick frying pan and put the meat in, fry it until dark brown.

Season with salt and pepper.

Transfer to a colander to drain excess fat.

Sauce

Pour 3 tablespoons of olive oil into a hot frying pan.

Add onion and garlic, fry for a while.

Add spices, stir cook for a while.

Add puree, stir, cook another moment.

Add meat, chopped apricots into pieces and pour in the broth.

Reduce the temperature, cover with a lid and cook for about 60 minutes, stirring sometimes.

Spread the corn flour into a small amount of water.

Pour it in the last 10 minutes of cooking.

Transfer the entire contents to a colander and save the sauce.

Filo

Paint the first sheet of filo with a sauce from the bowl and arrange in a mold with a movable bottom.

Arrange the sheet so that one edge extends above the edge.

Proceed with five sheets to create a filo form.

Put the meat inside and cover it with two, obviously painted sauce, filo sheets, stuffing them sideways.

Finally, cover the protruding pieces of filo.

A bit confusing, but you can do it.

Put the mold in an oven preheated to 180 degrees for about 25 – 30 minutes or until the dough is baked.

Servis

Let the casserole rest for a while.

Heat the sauce from the bowl during this time.

Cut into pieces and pour over the sauce.

Enjoy your meal, Russell and R.

Dodaj komentarz