Jarmuż 🌟 u R.

Zapraszam

Jarmuż

Roślina z gatunku kapustowatych.

Jest to jedna z najstarszych odmian z tej rodziny.

W starożytności była uprawiana jako roślin dekoracyjna i jadalna.

Odmiany jarmużu istniały już, w Grecji, w czwartym wieku p.n.e.

w Grecji, w czwartym wieku p.n.e.

Zapraszam na sałatkę z jarmużu, którego autorem jest zdobywca gwiazdki Michelin

Marcus Wareing

👥 – 4

⏰ – 30 minut

🥩 – 👍

Wartości na 1 porcję
Białko – 30 g
Węglowodany – 6 g
Tłuszcze – 37.5 g

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżka masła orzechowego
  • 500 g jarmużu
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • Świeża kolendra

Przygotowanie

  • Zamarynuj przez godzinę kostki kurczaka w 3 łyżce oleju, 3 łyżkach sosu sojowego i 2 łyżkach masła.
  • Upraż na suchej patelni orzechy, odsyp, wlej trochę oleju i podsmaż kurczaka, aż zbrązowieje.
  • Rozgrzej olej w rondlu, dorzuć jarmuż i szczyptę soli.
  • Mieszaj i dorzuć kurczaka.
  • Zrób dressing z 2 łyżek oleju, reszty sosu sojowego, posiekanej papryki i sosu rybnego.
  • Posyp orzeszkami i posiekaną kolendrą.
  • Smacznego życzą Marcus Wareing i Ja.

Dodaj komentarz