Spaghetti 🇮🇹 u R.

dnia

Zapraszam

Makaron prawdopodobnie powstał na Bliskim lub Dalekim Wschodzie.

Jednak we Włoszech nastąpił rozwój jego produkcji, gdzie trafił dzięki Arabom.

Martina Corno ok. 1000 roku w książce „De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani” pisał o przepisach dań z makaronem.

Dzis spaghetti jest narodowym daniem Włoskim i znane jest na całym świecie.

Zapraszam na moją wersję Włoskiego Spaghetti.

👥 – 4

⏰ – 30 minut

🥩 – 👍

Składniki

  • 500 g wołowiny mielone 5% tłuszczu
  • 70 g anchois
  • 300 g spaghetti
  • Świeża bazylia
  • Sok z limonki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 150 g parmezanu
  • 2 puszki pomidorów śliwkowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

  • Makaron gotuj w rondlu osolonej wody, według przepisu na opakowaniu na al dante.
  • W tym czasie rozgrzej nieprzywierająca patelnię i wlej anchois wraz z olejem z puszki.
  • Łyżka drewnianą rozdrobni anchois na kawałki i chwilę podsmaż.
  • Dodaj mięso i dość mocno podsmaż, od czasu do czasu mieszając je, dopraw solą i pieprzem.
  • W międzyczasie w rondlu podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodaj cukier i mieszając, doprowadź do rozpuszczenia go.
  • Wlej pomidory, gotuj całość ok. 15 minut.
  • Zmiksuj sos pomidorowy ręcznym blenderem, dopraw solą i pieprzem.
  • Włóż do blendera bazylię, 3 łyżki oliwy, sok z limonki.
  • Zmiksuj całość na gładkie pesto, następnie dodaj parmezan i trzy, cztery łyżki wody z gotowania makaronu.
  • Odlej makaron z wody i wymieszaj z pesto.
  • Nałóż bazyliowo-kwaśny makaron na talerz, na górę słonawe mięso i polej słodkim sosem pomidorowym.
  • Buon appetito życzę Ja.

Dodaj komentarz