3-4 porcje. Szybkie przygotowanie 10 minut. Gotowanie 40 minut.
Składniki
- 2 cebule czerwone
- 120 g plasterków salami z pieprzem
- 200 g ryżu risotto
- 120 g sera mascarpone
- 50 g parmezanu
___
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska
- Pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Postaw patelnię żaroodporną na dużym ogniu
- Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki i podziel na płatki, wrzucaj je partiami na patelnię
- Przypiekaj cebulę 4 minuty, regularnie mieszając
- Zmniejsz ogień na średni, dodaj dwie łyżki oliwy oraz pokrojone na pół salami i wymieszaj
- Wsyp ryż i wymieszaj, a po jednej minucie wlej 1 litr wrzątku z czajnika, dodaj mascarpone i znów wymieszaj
- Wsyp drobno starty parmezan oraz dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj całość
- Wstaw patelnię do piekarnika, na mniej więcej 40 minut, żeby ryż wchłoną cały płyn i się ugotował, ale go nie rozgotuj
- Nałóż na talerze i dopraw solą i pieprzem do smaku
- Smacznego życzą Jamie i Ja
- Kalorie 2104 kcal
- Białko 61 g
- Węglowodany 188 g
- Tłuszcze 128 g