Pieczony ryż po Włosku 🇮🇹 poleca Jamie Oliver i R.

3-4 porcje. Szybkie przygotowanie 10 minut. Gotowanie 40 minut.

Składniki

  • 2 cebule czerwone
  • 120 g plasterków salami z pieprzem
  • 200 g ryżu risotto
  • 120 g sera mascarpone
  • 50 g parmezanu

___

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól morska
  • Pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • Postaw patelnię żaroodporną na dużym ogniu
  • Obierz cebulę, pokrój na ćwiartki i podziel na płatki, wrzucaj je partiami na patelnię
  • Przypiekaj cebulę 4 minuty, regularnie mieszając
  • Zmniejsz ogień na średni, dodaj dwie łyżki oliwy oraz pokrojone na pół salami i wymieszaj
  • Wsyp ryż i wymieszaj, a po jednej minucie wlej 1 litr wrzątku z czajnika, dodaj mascarpone i znów wymieszaj
  • Wsyp drobno starty parmezan oraz dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj całość
  • Wstaw patelnię do piekarnika, na mniej więcej 40 minut, żeby ryż wchłoną cały płyn i się ugotował, ale go nie rozgotuj
  • Nałóż na talerze i dopraw solą i pieprzem do smaku
  • Smacznego życzą Jamie i Ja

  • Kalorie 2104 kcal
  • Białko 61 g
  • Węglowodany 188 g
  • Tłuszcze 128 g

Chapter One

Dodaj komentarz