Serowe kataifi 🇬🇷 u R.

Składnik

  • Ciasto kataifi około 200 g
  • Ser fetą 200 g
  • Ser mozzarella starta 125 g
  • Ser cheddar starty 125 g
  • Świeża bazylia typu greckiego
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek 10 łyżek
  • Skórka z limonki
  • Sok z połowy limonki
  • Jajko
  • Miks sałat

Przygotowanie

  • Sery mieszamy z jajkiem, pieprzem i dość dużą ilością posiekanej bazylii
  • Ma wyjść taka jednolita masa, z której będziemy lepić kulki ( znów kulki)
  • Ciasto należy rozmrozić
  • Urwać kawałek ciasta i w palcach porozrywać na jak najwięcej nitek
  • Musimy mieć tyle ciasta by pokroić dość mocno, naszą kulkę serową, mniej więcej jak piłka do golfa, lub ping-ponga, lub po prostu kulkę do treningu mięśni wiadomo, jakich
  • Naczynie żaroodporne smarujemy dwiema łyżkami oliwy z oliwek
  • I układamy w nim nasze kulki zawinięte w ciasto
  • Następnie każda z kulek polewamy jedną łyżka oliwy
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 30 minut
  • W międzyczasie, mieszamy dwie łyżki oliwy z sokiem z limonki i starta skórką
  • Na ostanie pięć minut pieczenia, nakładamy na każdą kulkę trochę mieszanki i dopiekamy
  • Wykładamy na talerz z miksem różnych sałat i gotowe
  • Smacznego

https://rafalcookamateur.wordpress.com/2017/10/05/kataifi-z-grecka-nuta/

https://rafalcookamateur.wordpress.com/2017/10/04/kataifi/

Czas przygotowania około 10 minut plus pieczenie około 30 minut. Wyszły sześć kulek.

Wartość odżywcze całości

  • Białko 115 g
  • Węglowodany 139 g
  • Tłuszcze 258 g
  • Kalorie 3274 kcal

🇬🇧

Kataifi cake about 200 g
Cheese feta 200 g
Mozzarella cheese 125 grams
Cheddar cheese grated 125 g
Fresh Greek type basil
Pepper
Olive oil 10 tablespoons
Lime skin
Juice of half a lime
Egg
Salad mix

Mix cheese with egg, pepper and a lot of chopped basil
It is to get out of such a uniform mass, from which we will stick balls (again balls)
The dough should be thawed
Tear off a piece of cake and spread on as many threads as possible
We have to have enough cake to cut enough, our cheese ball, more or less like a golf ball, or ping-pong, or just a ball to train muscles, we know what
We heat the casserole with two tablespoons of olive oil
And we put in it our balls wrapped in a cake
Then, each of the balls pour one tablespoon of olive oil
Preheat oven to 180 degrees and bake about 30 minutes
In the meantime, mix two tablespoons of olive oil with lime juice and grated peel
For the last five minutes of baking, put a little mixture on each ball and bake
We put on a plate with a mix of different salads and ready
Bon Appetit

Dodaj komentarz