Parmigiana di Melanzane 🇮🇹 u R.

Zapraszam

Zapiekany bakłażana w sosie pomidorowym z mozzarellą i parmezanem.

To jedna z najbardziej znanych włoskich potraw.

Początki tego dania są, jak zwykle to bywa, sporne, zarówno Sycylia, jak i Campania twierdzą, że je stworzyły, i prawdopodobnie oba te twierdzenia są prawdziwe, choć bardziej prawdopodobne jest przypuszczenie, że danie narodziło się na Sycylii, gdzie Arabowie przywieźli bakłażany.

Dopiero później przepis został zmodyfikowany w Neapolu, gdzie dodano do niego mozzarellę.

Jaka jest różnica między Parmezanem i Parmigiano Reggiano? Różnica między tymi serami polega na tym, że ser Parmigiano Reggiano to oryginalny ser, który jest wytwarzany tylko we Włoszech według określonych procedur, a ser Parmezan jest imitacją prawdziwego Parmigiano Reggiano i może być wytwarzany gdziekolwiek.

Więc jeśli zdobędziesz Parmigiano Reggiano, którego ja nie zdobyłem, użyj tego sera.

👥 – 4
⏰ – 90 minut
🥩 – ❌
Wartości na 1 porcję
Białko – 22.75 g
Węglowodany – 8.5 g
Tłuszcze – 27 g

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 750 ml passaty
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 250 g mozzarelli startej
  • 80 g parmezanu
  • Świeża bazylia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

  • Obierz bakłażana, jeśli chcesz, ja tak wolę.
  • Pokrój go w ok. 1 cm plastry.
  • Rozgrzej grillową patelnię, lekko ja polej oliwą i smaż bakłażana, aż będzie miał wyraźne ślady wysokiej temperatury, czyli się przypiecze.
  • W międzyczasie rozgrzej rondel, wlej oliwę z oliwek.
  • Włóż cebulę następnie czosnek i chwilkę podsmaż.
  • Wlej passate, ocet, dopraw solą, pieprzem i cukrem, dodaj posiekaną bazylię i zagotuj, czasami mieszając.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Wlej dużą łyżkę sosu do naczynia żaroodpornego, następnie połóż warstwę bakłażana, mozzarelli, parmezanu, powtarzaj, aż skończysz składniki lub naczynie będzie pełne.
  • Wstaw do piekarnika na ok. 60 minut lub do momentu, kiedy góra będzie ładnie spieczona.
  • Gotowe.

Buon appetito życzy R.

🇬🇧 – Google Translator

I invite you

Baked eggplant in tomato sauce with mozzarella and parmesan cheese.

This is one of the most famous Italian dishes.

The beginnings of this dish are, as usual, disputed, both Sicily and Campania claim to have created them, and probably both of these claims are true, although it is more likely to suppose that the dish was born in Sicily, where the Arabs brought eggplants.

It was only later that the recipe was modified in Naples, where mozzarella was added to it.

What is the difference between Parmesan and Parmigiano Reggiano? The difference between these cheeses is that Parmigiano Reggiano is an original cheese that is only made in Italy according to certain procedures, and Parmesan cheese is an imitation of real Parmigiano Reggiano and can be made anywhere.

So if you get Parmigiano Reggiano, which I didn’t get, use this cheese.

Components

3 eggplants

750 ml passata

1 onion, finely chopped

3 garlic cloves, finely chopped

250 g grated mozzarella

80 g parmesan cheese

Fresh Basil

1 tbsp sugar

1 tablespoon of red wine vinegar

salt

Pepper, freshly ground

3 tablespoons of olive oil

Olive oil for frying

Preparation

Peel eggplant, if you like, I prefer it.

Cut it into slices about 1 cm.

Heat the grill pan, lightly pour olive oil and fry eggplant until it has clear traces of high temperature, i.e. it will burn.

In the meantime, heat a saucepan, pour in olive oil.

Insert the onion, then garlic and fry for a while.

Pour passate, vinegar, season with salt, pepper and sugar, add chopped basil and boil, sometimes stirring.

Preheat the oven to 190 degrees.

Pour a large spoon of sauce into an ovenproof dish, then put a layer of eggplant, mozzarella, parmesan cheese, repeat until you finish the ingredients or the dish is full.

Put in the oven for about 60 minutes or until the top is nicely baked.

Finished.

Buon appetito wishes R.

Dodaj komentarz