Sernik czekoladowy 💪 u R.

Zapraszam

Skąd pochodzi sernik?

Prawdopodobnie zaczęło się od Greków i sięga czasów starożytnych.

Grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta i jest to jedna z pierwszych książek kulinarnych na świecie.

W czasach starożytnych sernik był nie lada rarytasem, jakim karmiono olimpijczyków, którzy wygrywali igrzyska.

Zapraszam na moją wersję sernika nie tylko dla olimpijczyków.

👥 – 8

⏰ – 90 minut

🥩 – ❌

Wartości na 1 porcję
Białko – 28 g
Węglowodany – 25 g
Tłuszcze – 18 g

Składniki

  • 550 g twarogu
  • 100 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 60 g odżywki białkowej czekoladowej
  • 100 g białej czekolady w kawałkach
  • 1 łyżka ekstraktu z migdałów
  • 200 g granoli orzechowej
  • 150 g masła orzechowego dobrej jakości
  • 40 ml melasy

Przygotowanie

  • Granole zmiksuj na mniejsze kawałki.
  • Masło orzechowe rozpuści w mikrofali.
  • Wymieszaj, granole, melasę i masło orzechowe.
  • Nałóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 10-12 minut.
  • W tym czasie jajka ubij ze śmietaną.
  • Następnie dodawaj twaróg, ciągle mieszając.
  • Dodaj ekstrakt, kakao, odżywkę, nie przestają mieszać.
  • Na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Nałóż masę serową do formy i piecz ok. 60 minut.
  • Po tym czasie wyłącz temperaturę, otwórz drzwiczki i zostaw sernik do ostygnięcia.
  • Smacznego życzę Ja.

Dodaj komentarz