👥 – 3.
⏰ – 85 minut.
🥩 – ❌
Składniki
- 500 g mąki
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 15 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 4 cebule
- 2 czerwone papryki
Przygotowanie
- Coca jest to hiszpańska pizza, różni się od włoskiej brakiem sera, sosu pomidorowego i ziół.
- Mąkę wymieszaj z drożdżami, 1 łyżka soli, cukrem, 3 łyżkami oliwy, jogurtem i 180 ml ciepłej wody, wyrabiaj ciasto w misce, następnie przykryj miskę i pozostaw na godzinę, spód pizzy jest jak najbardziej normalny.
- Pokrój cebule i paprykę odpowiednio w talarki i paski.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej 2 łyżki oliwy, wrzuć w pierwszej kolejność cebulę, podsmaż ją przez chwilę, po czym dodaj paprykę, zmniejsz temperaturę i gotuj warzywa ok. 20 minut, aż papryka zmięknie, a cebula się przysmaży.
- Ciasto na podstawę pizzy rozwałkuj, podsypując w razie potrzeby mąka, uformuj kształt ciasta taki, jaki masz blaszkę.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, połóż ciasto.
- W miseczce wymieszaj 1 łyżkę oliwy z 1 łyżką soli i papryką wędzoną.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Pędzelkiem pomaluj podstawę pizzy oliwą i wstaw blaszkę na 5-7 minut.
- Następnie wyciąg podpieczone ciasto, nałóż cebulę z papryką i wstaw ją ponownie na ok. 7-10 minut.
- Coca jest pyszna na ciepło i zimno.
- Smacznego życzę Ja.