Dorsz z jajecznicą 🇵🇱 u R.

👥 – 2.

⏰ – 30 minut.

🐟 – 👍

Składniki

  • 450 g fileta z dorsza
  • 4 jajka
  • Mąka
  • Czosnek
  • Chili
  • Imbir
  • Szczypiorek
  • Zielona cześć pak choi
  • 50 ml mleka
  • Sól morska
  • Pieprz świeżo zmielony
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • Olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  • Rozgrzej oliwę w wysokim garnku.
  • Dorsza połóż skóra do dołu na desce i ponacinaj go wzdłuż i w poprzek ok. 0.5 cm odstępach.
  • 1 jajko roztrzep w misce, mąka wymieszaj z solą.
  • Włóż filet do miski z jajkiem, następnie, bardzo dobrze obtocz go w mące, tak, by weszła w każdy zakamarek, każdy nacięty rowek.
  • Ostrożnie włóż dorsza do oleju i smaż go, aż pięknie zbrązowieje.
  • Następnie ostrożnie wyciągnij go i połóż na durszlak.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej sezamowy, posiekaj czosnek, chili, imbir, szczypiorek i zielone liście z pak choi, wrzuć wszystko na patelnię i smaż przez chwilę, aż całość się ładnie spiecze, nie podaje ilość, bo dodasz tyle, ile lubisz.
  • W tym czasie 3 jajka wymieszaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem.
  • Kiedy warzywa będą gotowe, wlej jajka i ciągle mieszając, grzej je, do momentu, kiedy będą Ci odpowiadać w sensie nie jajka, tylko ich konsystencja.
  • Smacznego życzę Ja.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s