Potrawka z kurczaka 🇨🇳 u R.

👥 – 4.

⏰ – 30 minut. 2 godziny gotowania. 24 godziny chłodzenia.

🐔 – 👍

Składniki

  • 1.6 kg kurczaka
  • Pęczek szczypiorku
  • Imbir
  • Czosnek
  • Chili
  • Cebula czerwona
  • Kubek mrożonego groszku
  • Kubek ketchupu
  • Pół kubka sosu sojowego
  • Pół kubka sosu ostrygowego
  • Pół z pół kubka octu winnego
  • Duża łyżka marmolady z gorzkich pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  • Kurczak przygotowany dzień wcześniej.
  • Wlej do garnka wodę plus sos sojowy i ostrygowy, dodaj kawałek pociętego imbiru i pół pęczka szczypiorku.
  • Włóż kurczaka i gotuj ok. 2 godzin, następnie, bezpośredni przełóż go z gotującej wody do miski z lodowatą wodą, schowaj miskę do lodówki na 24 godziny.
  • Twoim kolejnym krokiem, już na drugi dzień będzie, obranie kurczaka oddzielając mięso od kości i skór.
  • Wyrzuć mięso*
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę sezamową, następnie dodaj pokrojoną na ćwiartki cebulę, posiekane chili, czosnek i szczypiorek, nie podaje ilość, bo dodasz je wedle uznania.
  • Kiedy warzywa się lekko podsmażą, wlej ketchup, dodaj łyżkę marmolady, cukier i kubek wody, wrzuć skóry i kości*
  • Gotuj całość i w międzyczasie, łyżkę mąki rozmieszaj w pół kubku zimnej wody i wlej ją na patelnię.
  • Gotuj całość do momentu, kiedy sos zgęstnieje.
  • Smacznego życzę Ja.

    * oczywiście zostawiamy mięso, a wyrzucamy skórę i kości, chyba że ktoś lubi.

    Reklamy

    2 komentarze Dodaj własny

    1. Katherine pisze:

      Awesome recipe!

      Polubione przez 1 osoba

      1. Thank you very much 😉🍷

        Polubienie

    Skomentuj

    Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

    Logo WordPress.com

    Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

    Zdjęcie na Google

    Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

    Zdjęcie z Twittera

    Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

    Zdjęcie na Facebooku

    Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

    Połączenie z %s